DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : nyahkotak
Makna : Suatu proses mengeluarkan produk yang selalunya dirakam dalam video dan dikongsikan dalam talian
Contoh Penggunaan : Penggiat YouTube itu menjadi terkenal setelah video nyahkotak perkakas canggih terbarunya tular di media sosial.
Asal : gabungan kata bagi "nyah-" yang bermaksud "awalan buang atau hapus" dan "kotak" yang bermaksud "bekas yang berbentuk segi empat"; padanan langsung bagi "unboxing"
Sumber Rujukan : Muka Surat (Buku + YouTube: 7 BookTuber Malaysia yang perlu anda kenal - 2017)
Gambar :
Sumbangan : Ameru
Tarikh : 03-09-2023 00:06:49

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
0  KomenDUNIA KATA - KATA HARI INI
"laung"

suara yg kuat (utk memanggil atau menyeru), suara yg nyaring; berlaung = ~ kata sl berucap dgn suara nyaring, berseru; melaung berteriak (memanggil, menyeru) dgn suara yg kuat: sambil memegang tangan adiknya, Ramli cuba ~ dgn sekuat-kuatnya; melaungkan 1. meneriakkan, memanggil­kan: ketika itu Wan Dah ~ supaya jangan dikejar perahu yg lari itu; 2. .... Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.