DUNIA KATA - BUAL KATA

Kata : natriuresis
Makna : Proses perkumuhan natrium dalam air kencing melalui tindakan buah-buah pinggang. (English - The process of excretion of sodium in the urine via action of the kidneys.)
Contoh Penggunaan : Natriuresis merendahkan kepekatan natrium dalam darah. (English - Natriuresis lowers the concentration of sodium in the blood.) (Pencadang : Kang Chuen Tat - 江俊达; PO Box 6263, Dandenong, Victoria VIC 3175, Australia; SMS +61405421706; chuentat@hotmail.com; http://kangchuentat.wordpress.com)
Asal : natriuresis
Sumber Rujukan : http://en.wikipedia.org/wiki/Natriuresis
Gambar :
Sumbangan : Kang Chuen Tat
Tarikh : 24-07-2014 15:37:20

PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
1  Komen
Kang Chuen Tat: Makna : Proses bagi rembesan natrium dalam kencing melalui tindakan bagi ginjal-ginjal. (English - The process of sodium excretion in the urine through the action of the kidneys.) Contoh Penggunaan : Natriuresis merendahkan kepekatan bagi natrium dalam darah dan juga cenderung untuk mengurangkan isipadu darah. (English - Natriuresis lowers the concentration of sodium in the blood and also tends to lower blood volume.)
28-05-2017 21:15:38DUNIA KATA - KATA HARI INI
"memperluas"

menjadikan lebih luas: mereka dihantar ke luar negeri utk ~ pengetahuan dan pemandangan mereka; Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.