Kata : median I
Makna : (médian) garisan yg merentang dr penjuru sesuatu rajah segi tiga ke tengah­tengah garisan yg bertentangan dengannya.
Sumber : Kamus Dewan Edisi Keempat
PERINGATAN: DBP tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.


CADANGAN MAKNA
Makna :
Contoh Penggunaan : *
Asal kata :
Sumber Rujukan : *
       
* Medan wajib diisi
1  Cadangan
Kang Chuen Tat: Makna: Sejenis purata statistik yang bersamaan dengan atau melebihi separuh nilai-nilai dalam satu taburan statistik. (English - A type of statistical average equals to or exceeded by half the values in a statistical distribution.) ,
Contoh Penggunaan: Untuk mencari median, letakkan nombor-nombor dalam turutan nilai dan cari yang tengah itu. (English - To find the median, place the numbers in value order and find the middle.) ,
Asal Kata: Bahasa Latin : medianus = bagi bahagian tengah.,
Sumber Rujukan: Carl Schaschke (2014) : A Dictionary of Chemical Engineering. Oxford University Press, United Kingdom. .
02-09-2023 18:26:48
DUNIA KATA - KATA HARI INI
"pedologi II"

(pédologi) kajian saintifik tentang pembentukan, ciri, penggunaan dsb tanah. Selanjutnya

LIHAT KATA POPULAR

CARIAN POPULAR

KATA BAHARU
©Hak Cipta Terpelihara 2013 Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia.
Paparan terbaik Internet Explorer 5.5 ke atas, dengan resolusi skrin 1280x1024.
PENAFIAN: Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman ini.